Truffels telen

Truffels telen is een vak. Een vak dat wij je leren. Met de beste truffelbomen, goede  grond, de juiste kennis, aandacht en geduld zal de culinaire truffel goed kunnen aarden  in ons land. Interessant voor landgoedeigenaren, agrarische ondernemers, voedselbossers en tuinierders.

Gastheerbomen

Voor de truffelteelt worden truffelbomen gebruikt. Een truffelboom is een boompje waarvan de wortels beënt zijn met de truffelschimmel (ectomycorrhiza). Er is sprake van een symbiose; de samenwerking tussen de gastheerboom en de truffelschimmel levert voordeel op voor zowel boom als schimmel.

Bestand tegen droogte

De truffelteelt is een mooie teelt. De bomen nemen CO2 uit de lucht en dragen zo bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde. De bomen zijn door de truffelschimmel ook beter bestand tegen droogte. Een truffelgaard biedt ook ruimte voor diverse kruiden, bloemen, bijen en insecten en levert zo diverse ecosysteemwaarden.

Kennis en geduld

Truffels telen kan in Nederland. Er zijn een paar truffelgaarden waarmee momenteel ervaring wordt opgedaan, zoals ook in de Truffelgaard. Eenvoudig is het niet, vandaar dat we adviseren  eerst een seminar te volgen en consultancy in te roepen bij grote gaarden. Maar met de beste truffelbomen, goede omstandigheden in de grond, de juiste kennis, aandacht en geduld zal deze delicatesse goed kunnen aarden op vele plekken in ons land. Daarvoor werken we samen met zeer goede kwekers in Duitsland en Italië. Ook hebben we een internationaal netwerk van wetenschappers, telers en hunters.  
Truffelboom van Truffelgaard: rode hazelaar met herfsttruffel

Stap voor stap

1Is je grond geschikt?


De grond is een van de belangrijkste succesfactoren voor een goede groei van de truffels. Belangrijke eigenschappen zijn de structuur van de grond, of water goed draineert, de luchtigheid van de grond en de hoeveelheid kalk. De historie van het gebruik van de bodem is ook belangrijk.

Een voormalige wijngaard, fruitboomgaard of graanveld is zeer geschikt. Een bos is vaak minder geschikt want daar zijn al concurrerende schimmels in de grond aanwezig.

Een bodemanalyse geeft uitslag of de bodem geschikt is. Kosten bodemanalyse: € 80,- ex btw.

Raadpleeg de handleiding grondmonstername

2Wil je een haag, paradijsje of truffelgaard?


Voor landgoedeigenaren, agrarische ondernemers, voedselbossers en tuinierders zijn er verschillende mogelijkheden om truffels te telen. Van een groepje bomen (paradijsje) of een haag in de tuin of voedselbos, tot een gaard van een paar hectare.

3Welke truffels oogsten?


De meest geschikte truffelsoorten om in Nederland te telen zijn de Bourgondische truffel en de Bianchetti truffel.

 

4 Bestel hier de bomen


De bomen leveren we in het voorjaar en het najaar. De beste tijd om te planten is van november tot april. De Bourgondische truffel wordt direct verstuurd door de Burgundy specialisten van Deutsche Trueffelbaumen en besteld via de link naar hun site.

De volgende combinaties van truffel en gastheerboom zijn beschikbaar (klik op de betreffende link voor verdere informatie en bestellen):

Eik met Bianchetti truffel
Eik met Bourgondische truffel
Haagbeuk met Bianchetti truffel
Haagbeuk met Bourgondische truffel
Hazelaar met Bianchetti truffel
Hazelaar met Bourgondische truffel

1 - 49 bomen
Bestel de Bianchetto truffel via het bestelformulier. Na betaling van de factuur,  staat de bestelling voor je klaar in de Truffelgaard, tijdens onze Truffel Markt op 13 november.
Kosten
1 t/m 9 bomen € 35,= per stuk, incl. BTW;
10 t/m 49 bomen € 30,= per stuk, incl. BTW

50 - 2000 bomen 
Grotere aantallen verzorgen wij op offertebasis. Dit is inclusief een consultancy-traject. Neem hiervoor contact op.

Vooraf aan het traject adviseren wij je eerst een seminar te volgen. Op basis van de locatie en de functie adviseren wij soorten bomen en truffels en bepalen we de aantallen. Bestel een aantal maanden van te voren en begin op tijd met de voorbereiding van de grond. We maken afspraken over de levering en begeleiden bij aanplanten en tussentijds worden wortelmonsters geanalyseerd. Ook organiseren we telersdagen en telersreizen om kennis van elkaar op te doen.

Neem contact op

5Zorg dat de grond klaar is voor aanplanten


Voordat je de bomen gaat planten, dien je aan de grond de juiste kalk toe te voegen. Voor de truffelproductie zijn de juiste hoeveelheid kalk in de bodem en de aandacht van de teler nodig. En natuurlijk veel geluld.

6Onderhoud en geduld worden beloond


Een truffelgaard heeft weinig jaarlijks onderhoud nodig. Onderhoud bestaat uit wieden, water geven/irrigeren en snoeien. De eerste oogst komt in het algemeen na 6 tot 10 jaar. De truffelgaard blijft gemiddeld gedurende 20 jaar produceren.

Quotes

Suzanne Simard

Mycorrhiza-netwerken vormen het internet in de bodem. Bomen en planten communiceren via dit netwerk, waarschuwen en helpen elkaar.

Unknown

Mycorrhizas - the widest symbioses in nature, involving plants and a range of soil fungi world-wide.

Judith Evenaar

De truffel is meer dan alleen een bijzondere delicatesse. Het charisma van de truffel bevat het verlangen naar een natuurlijk leven en het besef dat niet alles in het leven te controleren is...