Over ons

In 2011 gebeurde het. Ik woonde in Marokko een prachtig seminar bij over eetbare mycorrhiza paddestoelen. De sfeer was bijzonder. Zoveel kennis en passie. Ik sloot de truffel in mijn hart. De truffel is niet alleen een delicatesse, maar ook een gids voor ons leven. Het rijke leven onder de grond en de symbiose tussen truffels en bomen, geeft mij voeding om anders naar ons leven te kijken.

Judith Evenaar

Judith Evenaar is al 15 jaar betrokken bij de teelt, verkoop en marketing van eetbare paddenstoelen. In 2002 startte ze een Slow Food Group Wild Food Harvesting. Aanvankelijk specialiseerde ze zich in de teelt van eetbare paddenstoelen zoals Shiitake en Pleurotus die op hout en substraat groeien en startte ze Casa Foresta. 

Geïnspireerd door voedsel van echte kwaliteit, de rol van het bos bij klimaatverandering en de pure schoonheid van het bos, is ze ervan overtuigd dat herwaardering en behoud van al het moois wat het bos ons geeft - waaronder eetbare paddestoelen - ons richting geeft voor de toekomst.

Sinds 2013 werkt ze als truffelteler in haar eigen Truffelgaard. Voorjaar 2020 verraste zij Nederland met haar eerste oogst Bianchetti-truffels. Met haar eerste oogst en de vondst van commerciële truffels in het wild, overtuigde ze Nederlanders dat ook hier truffelteelt mogelijk is. Ze ziet kansen voor een Nederlandse, duurzame en eerlijke truffelketen en werkt er hard aan om de Nederlandse truffel op de lokale markt te introduceren. Ze verspreidt actief haar kennis over het opzetten van een truffelgaarden in Nederland en neemt actief deel aan de ontwikkeling van een duurzame truffelketen in Marokko.

Judith Evenaar is afgestudeerd als Food Engineer aan Wageningen University en heeft een achtergrond in de Bioproces-engineering en Microbiologie.

Lees meer over ons in de media