Wat is een truffel/mycorrhiza?

Truffels, The Underground Internet

The biology of truffles from

The biology of truffles from “Truffle Farming Today” (Marcos Morcillo)

Schimmels zijn van vitaal belang voor onze natuur. Zij zorgen voor de veerkracht van ons ecosysteem. Schimmels zijn de grote recyclers van organisch materiaal. Mycorrhiza schimmels groeien in symbiose met planten en bomen. De boom levert suikers aan de schimmel en de schimmel helpt de boom aan water en mineralen. Mycorhiza nemen  zelfs nutriënten op van de ene boom en transporteren de voedingsstoffen naar bomen die een tekort hebben! Zo vormen ze een groot ondergronds netwerk.

Wageningen Truffle Centre wil een bijdrage leveren aan het vergroten  van het bewustzijn bij beleidsmakers en consumenten van de waarde  van schimmels voor onze leefomgeving.

Naast een ecologische waarde hebben schimmels en bomen economische waarde. Bos is één van de meest waardevolle natuurlijke bronnen. Bos zorgt  voor absorptie van CO2 uit de atmosfeer, levering van hout als bouw -en brandstof, voedsel en medicijnen voor mens en dier. De biodiversiteit in bos is één van de hoogste in vergelijking  met andere biotopen en bossen hebben bovendien een betoverende schoonheid.

Truffels  /Truffels in de wereld

Truffels zijn de ondergrondse vruchtlichamen van schimmels. Van de echte truffels van het geslacht Tuber is geschat dat er wereldwijd 180-230 species/soorten zijn. De Italiaanse witte truffel en de Franse Perigord truffel zijn de meest geprezen. Het verspreidingsgebied van een aantal  truffels blijkt veel groter te zijn dan gedacht. Zo komt de zomertruffel (Tuber aestivum)- ook wel de Truffe d’Europe genoemd-  niet alleen voor in Europa maar ook in Turkije, China en Marokko.

Truffels in Nederland

Nederland telt vele wereldbefaamde mycologen en  de champignonsector is indrukwekkend groot en high tech, maar over die geheimzinnige truffels weten we nog niet zo veel…

Bij het woord truffel denken de meeste Nederlanders aan een chocoladetruffel. In Nederland zijn tot op heden veertig truffelachtige truffels gevonden. Lekkernijen voor eekhoorns en zwijnen maar bijna alle niet als culinair/delicatesse beschouwd voor mensen.  Wat weinig mensen weten is dat er één echte truffel soort is die bij de culinaire top vijf behoord. De Tuber borchie is zeldzaam en heeft zwaar te lijden onder verzuring en vooral enorme stikstofdeposities. Misschien is deze truffel wel in Nederland te telen…?

Culinaire truffels

Tuber magnatum, Tuber melanosporum, Tuber aestivum, Tuber uncinatum,  Tuber borchii. De top vijf van de meest culinaire truffels. Ze zien er verschillend uit, smaken verschillend en je dient ze ook nog verschillend te bereiden. Lees meer over deze truffels en doe mee aan een kookworkshop.

ZIE AGENDA