Truffelteelt

Zijn truffels dan te telen?

In de truffelteelt wordt gebruik gemaakt van gemycorrhizeerde boompjes, d.w.z. zaailingen, van o.a. eik, hazelaar, beuk, linde worden be-ent met mycelium van de betreffende schimmel. Deze boompjes worden geplant en de omstandigheden voor de groei  worden zo goed mogelijk aangestuurd.

Al eeuwen is er geprobeerd om truffels te telen en de kans van slagen is steeds groter doordat steeds meer over de biologie bekend is. Per truffelsoort verschillen de omstandigheden en ook het succes van slagen.  De Italiaanse witte truffel is nog steeds heel ongrijpbaar.

Keuze van gastheerplant en truffelsoort, grondanalyse en voorbereiding van de grond, onderhoud van de plantage, zijn een aantal factoren die  belangrijk zijn voor de teelt.

In eerste instantie heb je voor de start een investering nodig voor de aanschaf van goed plantmateriaal, de oogst komt pas na 6  jaar, maar het is een weinig arbeidsintensieve teelt die jarenlang opbrengst kan geven!

Er bestaan verschillende farming models en iedere expert en teler heeft zo zijn eigen technieken. Allerbelangrijkste voor een succesvol slagen is de aandacht van de teler voor zijn terrein.

Wageningen Truffle Center werkt samen met een aantal bedrijven in het buitenland om van jarenlange deskundigheid gebruik te maken.

Denk je er serieus aan om zelf je gaard te starten, bereid je dan goed voor!

In drie uur wordt een tip van de sluier van de mysterieuze truffelwereld opgelicht  en verneem je de belangrijkste zaken die je zeker moet weten voordat je aan de teelt begint.

BOEK een Spoedcursus/Intensive Course 3 uur 250 euro!