Een nieuwe bewoner in de gaard?

Vanmiddag stond ik oog in oog met een klein prachtig beestje met een witte buik en kleine oortjes. Het beestje was erg op zijn gemak en keek rond vanuit een holletje in de broeibaal. Door de warmteontwikkeling is de baal een aangename plek voor slangen en andere dieren (https://www.broeihopen.nl/Heaps.aspx)

Vaak is het een feest om weer een nieuw beestje te ontdekken. Dat is niet altijd zo. Want soms is het schrikken als de ringslang langs me heen schiet. En als er rupsen aan de blaadjes van de bomen eten bedenk ik me eerst of ik de natuur zijn gang laat gaan of dat ik in actie moet komen om een plaag te voorkomen. Gelukkig kan ik meestal terugvallen op goede raad van de boswachter en de groenonderhoudsmannen. De boswachter dacht dat het een hermelijn moet zijn geweest en nachecken op internet, weet ik het zeker.

Nu schijnen de hermelijntjes veelvraten te zijn. Ze vangen knaagdieren en ik heb heel wat muizen op mijn veld. Of ze truffels eten ? Dat weet ik nog niet, maar dat zou me niet verbazen. Dat hoeft ook helemaal niet erg te zijn want dat zou de sporen van de truffel weleens kunnen verspreiden en dat komt de productie ten goede! Feasting for free! Ik heb de hermelijn een tweede keer gezien, maar misschien blijft het bij een incidenteel bezoek. Ik ben er blij mee dat de gaard een fijne plek is voor libellen, vlinders en mollen. Leve de biodiversiteit!

Door Tony Wood – StoatUploaded by snowmanradio, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22674608