L’année noire pour la truffe

Eind november, begin december is de tijd van de Zwarte truffel en de truffelmarkten in Frankrijk. De oogst van de Zwarte truffel Tuber melanosporum is rampzalig in 2017. Een bloedhete zomer en droge herfst was desastreus voor de groei van deze truffel die oorspronkelijk veel voorkomt in de Lot en in het Zuidoosten van Frankrijk, Spanje en Italië. De prijs van de Perigord truffel zou met kerst wel eens richting 1500 euro per kg kunnen stijgen!

De prijs van de Witte truffel schoot in oktober naar 6000 euro per kg! De gangbare prijs is 2000-3000 per kilo maar de schaarste drijft de prijs op. tijdens een veiling in Alba is 850 gram witte truffel voor 75.000 euro verkocht aan een koper uit Hong Kong. De opbrengsten van de veiling komen ten goede aan de Al Jalila Foundation die zich inzet voor medische zorg aan weeskinderen.

Bitterzoet is het dat de 1 à 2 graden opwarming weer kansen biedt voor noordelijker landen! De eerste Zwarte truffel is dan ook in maart in Engeland geoogst in een truffelgaard in Wales. De gaard van Paul Thomas van Mycorrhizal Systems -aangeplant in 2008- is de meest noordelijke plek waar ooit een zwarte truffel opgegraven is! Applaus voor Paul Thomas.

Donkere tijden voor de truffels dus. Maar stel je eens voor dat de witte truffels spontaan in Nederland zouden opduiken!

Onnodig te vermelden dat het goede tijden worden voor een Nederlandse truffel! Zoek niet langer naar een origineel, verantwoord en veelbelovend presentje onder de kerstboom. Doe een truffelboomje kado!

Hazelaars in bloei in december

Ook in mijn eigen truffelgaard is de klimaatverandering te merken. De hazelaars waren al begin december in bloei door een koude september maand en warme oktober en november maanden. Gebruikelijk is de bloei in januari/februari. De mannelijke en vrouwelijke bloemen zitten aan dezelfde struik en met de sneeuw in de gaard zien de hazelaars er mooi uit. Lees in het artikel van Arie van den Bremer gepubliceerd in de Natura (2016,1) hoe verrassend mooi die mannetjes en vrouwtjes bloemen van de hazelaar zich ontwikkelen. Dank voor het informatieve en prachtige artikel!

Het jaar 2017 is voorbij geflitst. De beleving van de seizoenen was weer een feest! De truffelhonden hebben dit jaar de gaard verkend en zijn klaar om op jacht te gaan. Nu de truffels nog…

Ik wens iedereen een mooi 2018, een groene toekomst met vruchtbare aarde en veel truffels!

(A set of truffles weighing 850 grams is seen during the international auction for truffles at the Grinzane Castle in Grinzane Cavour near Alba, Italy, November 12, 2017. (Photo: Reuters/Stefano Rellandini))