Blog Truffelgaard op de Biobeurs 22 en 23 januari IJsselhallen Zwolle!

Truffelbomen: een truffelheg, truffelparadijs in eigen tuin of een eigen truffelgaard?

De Bio-beurs is de grootste nationale vakbeurs voor professionals in de biologische landbouw, voeding, cosmetica en techniek. Nieuw dit jaar zijn de Truffelbomen van De Truffelgaard.

Truffels op het Menu

Torenhoge prijzen gelden voor truffels die met hun aardse geuren nog steeds een hoogtepunt zijn van culinair genot! De truffel behoort tot de meest culinaire sensaties en is door haar zeldzaamheid heel kostbaar. Een truffel behoort niet tot het dagelijks menu van ieder, maar met een truffelboom kan de droom van het opgraven van een echt verse truffel waarheid worden! Ondanks dat er recent veel geheimen van de truffel werden ontrafeld door onderzoekers, blijft de truffel intrigerend en mysterieus. Met het juiste plantmateriaal -goed gemycorrhizeerde (met truffel beënte) bomen, de goede omstandigheden in de grond, de juiste kennis, aandacht en geduld zal deze delicatesse goed kunnen aarden op vele plekken.

Truffels en Truffelbomen

Truffels zijn veel meer dan een geprezen delicatesse. Een truffel is het vruchtlichaam van de truffelschimmel. Het is een ondergrondse paddenstoel. De schimmel zit als een fijn netwerk om de haarwortels van een boom of struik heen en neemt water en mineralen voor de boom op. De schimmel ontvangt suikers van de boom. De schimmels die zo een symbiose vormen met een gastheer heten mycorrhizae. De echte truffels (“True Truffles”) behoren tot de Tuber familie. Tot nu toe zijn daar ongeveer 200 soorten ontdekt waarvan er 10-20 grote culinaire waarde hebben. De heerlijkste truffels zijn de Witte truffel, Zwarte truffel, Herfsttruffel, Zomertruffel en Witte voorjaarstruffel. Elke truffelsoort heeft haar eigen ecologische en klimatologische omstandigheden waarbij zij het goed doet. De locatie bepaalt de keus voor de soort truffel. Voor Nederland zijn dat vooral de Zomertruffel (Tuber aestivum), de Herfsttruffel (Tuber uncinatum) en de Witte voorjaarstruffel (Tuber borchii). Een truffelboompje is een boompje waarvan de wortels beënt zijn met de truffelschimmel. Als gastheer voor de truffelschimmel zijn onder andere de eik, steeneik, hazelaar, linde, hopbeuk en haagbeuk zeer geschikt. De truffels komen 6-10 jaar na planten.

Een truffelheg, truffelparadijs of een eigen truffelgaard?

Voor landeigenaren, tuinierders, voedselbossers en agrarische ondernemers zijn er verschillende mogelijkheden. Een steeneikje is sierlijk en ook een hazelaar past in een kleine tuin. Een mooie haag van haagbeuk en hazelaar die truffels produceert zal ieder doen verbazen! En bij elke stad van de toekomst hoort toch een stadspark met een Truffelparadijs?

De truffelteelt is een mooie teelt. De bomen nemen CO2 uit de lucht en hebben een goede bijdrage om de klimaatverandering tegen te gaan. Daarnaast krijgen de bomen door de truffelschimmel meer weerstand tegen de droogte.

In 2013 startte Judith Evenaar haar eigen Truffelgaard op Landgoed Oranje Nassau’s Oord met de aanplant van 300 truffelbomen. Zij vertelt hoe een truffel groeit en wat voor grond en groeiomstandigheden nodig zijn voor zomer-, herfst- of witte voorjaarstruffel.Wat zijn de ontwikkelingen in de truffelwereld? En wat zijn de mogelijkheden van de truffelteelt in uw voedselbos, bij uw bedrijf of op uw landgoed?

Bij de stand van de Truffelgaard/Groene Takken: advies over de truffelteelt

Wageningen Truffle Center werkt aan een duurzame truffelketen, geeft advies over de truffelteelt en verkoopt truffelbomen.

Contact: Judith Evenaar 06 45722414, www.truffelgaard.nl